INFOdoradca+ Informacje o zawodach - Powiatowy Urząd Pracy w Mrągowie


INFOdoradca+ Informacje o zawodach

to materiały zawierające przede wszystkim: opis zawodu, opis kompetencji zawodowych, odniesienie do sytuacji zawodu na rynku pracy i możliwości doskonalenia zawodowego, a także możliwości zatrudnienia osób niepełnosprawnych w zawodzie.

Opisy zawodów powstały w ramach projektu „Rozwijanie, uzupełnienie i aktualizacja informacji o zawodach oraz jej upowszechnienie za pomocą nowoczesnych narzędzi komunikacji – INFODORADCA+". Projekt był współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Oś priorytetowa II Efektywne polityki publiczne dla rynku pracy, gospodarki i edukacji, Działanie 2.4 Modernizacja publicznych i niepublicznych służb zatrudnienia oraz lepsze dostosowanie ich do potrzeb rynku pracy.

Więcej informacji o projekcie na stronie infodoradca.edu.pl
Lista 1000 zawodów opisywanych w projekcie INFODORADCA+

INFOdoradca+ Informacje o zawodach

Barman

Kod: 513202

1. Dane identyfikacyjne zawodu

Barman 513202

  • Barman koktajlowy.
  • Osoba obsługująca bar.
  • Pracownik usług barmańskich.

W Międzynarodowym Standardzie Klasyfikacji Zawodów ISCO-08 odpowiada grupie:

  • 5132 Bartenders.

Według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007):

  • Sekcja I – Działalność związana z zakwaterowaniem i usługami gastronomicznymi.

Notka metodologiczna

Opis informacji o zawodzie opracowano na podstawie:

  • analizy źródeł (akty prawne, klasyfikacje krajowe, międzynarodowe) oraz źródeł internetowych,
  • wyników badań i analiz prowadzonych w projekcie SPO RZL (2006-2007) „Opracowanie i upowszechnianie krajowych standardów kwalifikacji zawodowych",
  • analizy opisu zawodu zamieszczonego w wyszukiwarce opisów zawodów na Wortalu Publicznych Służb Zatrudnienia,
  • badań ankietowych prowadzonych w projekcie INFODORADCA+ w październiku 2018 r.,
  • zebranych opinii od recenzentów, członków panelu ewaluacyjnego oraz zespołu ds. walidacji i jakości informacji o zawodach.

Autorzy i eksperci opiniujący

Zespół Ekspercki:

  • Ewa Piotrowicz – PBS sp. z o.o., Sopot.
  • Wioletta Rutkowska – Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych, Olsztyn.
  • Natalia Siuda-Piotrowska – PBS sp. z o.o., Sopot.
  • Iwona Wojna – Ekspert niezależny, Gdynia.

Zespół ds. walidacji i jakości informacji o zawodzie:

  • Wacław Galewski – PBS sp. z o.o., Sopot.
  • Magdalena Jackman – PBS sp. z o.o., Sopot.
  • Jolanta Religa – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB, Radom.
  • Daria Siemińska – PBS sp. z o.o., Sopot.
  • Krzysztof Symela – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB, Radom.

Recenzenci:

  • Agata Giejbo – Zespół Placówek Oświatowych, Słupsk.
  • Stanisław Sipowicz – Bar 512 Sheraton Sopot Hotel, Sopot.

Panel ewaluacyjny – przedstawiciele partnerów społecznych:

  • Lucyna Kubicka – Zespół Szkół Spożywczych, Zabrze.
  • Halina Marasa-Pawliszyn – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1, Kluczbork.

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę